Monest.NET | Help! Ik heb schrik om aandelen te kopen …

Help! Ik heb schrik om aandelen te kopen …

Het is een bekend probleem - je ziet een goede setup en je zou het aandeel in kwestie volgens je strategie dienen te kopen, maar toch slaag je er niet in de trekker over te halen. Onze vrienden van Traderinterviews.com legden dit probleem voor aan enkele trading coaches. Hieronder volgt een vertaalde samenvatting van de belangrijkste informatie uit deze interviews.

Volgens psycholoog Brett Steenbarger dien je eerst en vooral te kijken waar deze “schrik om te schieten” vandaan komt. Een eerste reden is dat de belegger onvoldoende vertrouwen heeft in de setups die hij handelt. Vaak heeft hij of zij wel enkele grafieken bekeken of misschien wat gelezen rond technische analyse, maar ontbreekt er empirische en levendige kennis. Er zijn onvoldoende uitvoerige testen gebeurd om het noodzakelijke vertrouwen te kunnen opbouwen in de methode. Daarom missen deze beleggers het onwrikbare geloof in hun strategie dat noodzakelijk is om de strategie gedisciplineerd uit te voeren. Dit leidt vaak tot twijfels. Als je in deze situatie zit is het beter je eerste te concentreren op het ontwikkelen van (vertrouwen in) een methode alvorens je zuurverdiende centen op het spel te zetten.

Een tweede mogelijke oorzaak van onzekerheid is prestatieangst. Sommige beleggers zijn zo gefocust op het eindresultaat dat ze niet meer durven de trekker over te halen. Je kan het vergelijken met een spreker die voortdurend angstig let op de reacties van zijn publiek en hierdoor hopeloos zijn draad en vertrouwen kwijtgeraakt. Hij geraakt geobsedeerd door wat mensen van hem denken en kan zich niet meer concentreren op het uitvoeren van zijn taak - inhoud overbrengen aan een publiek. Net hetzelfde kan gebeuren bij een belegger - hij/zij verliest na vier of vijf verliezende beleggingen het vertrouwen in zichzelf en begint zich hopeloos blind te staren op de stand van zijn rekening. Wanneer de zesde setup verschijnt durft hij de trekker niet over te halen. Nochtans was deze zesde setup voldoende winstgevend om de vorige vijf kleine verliezers goed te maken. Een klassiek verhaal!

Paper trading? De oplossing?

Paper trading of “handel met monopoly-geld” kan helpen om de druk van de ketel te halen en eerst rustig te gaan observeren hoe je strategie functioneert. Eens je dit onder de knie hebt begin je best te handelen met echt geld. Je verandert namelijk vaak als mens als je geld op het spel staat. Het leren handelen onder deze druk is dus heel belangrijk om je methode in real time te kunnen uitvoeren. Begin steeds met kleine posities en bouw deze langzaam op terwijl je aan “gevechtservaring” wint.

Een tweede idee is de verschillende ‘moeilijke’ situaties denkbeeldig voor te stellen en jezelf er stap-voor-stap door te loodsen. Visualiseer telkens hoe je constructief kan reageren op deze omstandigheden. Een dergelijke techniek wordt ook toegepast Olympische atleten wanneer ze een wedstrijd voorbereiden. Twee tips die niet voorkomen in het eerste zijn ook:

1. Vergelijk je resultaten nooit met die van anderen. Niet iedereen heeft dezelfde methode en dezelfde tijdsbesteding. Het heeft dus geen zin winst & verlies tussen verschillende methoden te gaan vergelijken. Je berokkent met dit gedrag enkel jezelf schade omdat het je geloof in eigen kunnen ondermijnt.

2. Vermijd tenslotte ook het voortdurend “controleren van de stand van je rekening”.

http://www.traderinterviews.com/free/Pulling-the-Trigger.php

http://traderfeed.blogspot.com/

Laatste aanpassing: 06/06/2013