Monest.NET | De Standaard - Zure Apple

De Standaard - Zure Apple

Oorspronkelijk artikelhttp://www.standaard.be/cnt/DMF20130612_027
Datum:12/06/2013

Apple, ooit op sterven na dood, zag het voorbije halve decennia een heropstanding zoals je er zelden op de beurs een ziet. Een turnaround noemt men dat in het financiële jargon, en wat voor één. Het aandeel apprecieerde in acht jaar tijd naar ruwweg een honderdvoud.

Om dat even in perspectief te plaatsen, iemand als Peter Lynch, een van de meest notoire fondsbeheerders die diverse boeken schreef over zijn aanpak, was op zoek naar ten-baggers. Aandelen die het in zich hadden om te vertienvoudigen. En die man had gigantische middelen ter beschikking om dat soort onderzoek te voeren.

Wie in 1985 Microsoft kocht, zou nu steenrijk zijn geweest. Dat klopt. Maar waar zijn de mensen die ze in 1985 hebben gekocht en bijna 30 jaar bij hebben gehouden. Neem daarbij de onderschatte overlevers-bias, want heel wat mensen kochten echter een alternatief voor Microsoft waar niemand sindsdien nog van hoorde, en achteraf lijkt het allemaal makkelijk.

Geen bomen tot in de hemel

Je kan inderdaad geluk hebben er vroeg bij te zijn, maar dan is het nog de kunst om ook op dat moment en gedurende de ganse rit, te herkennen wat zich afspeelt en ook nog eens te (kunnen) blijven zitten.

Opnieuw, met wat we vandaag weten was AAPL een goede koop in 2005. Maar toen was er nog geen sprake van een iPads of iPhones. Alle latere informatie gebruiken om de kwaliteit van een eerdere beslissing te taxeren is in principe achteruitkijkvertekening (hindsight bias).

Toch groeien bomen nooit in de hemel en tegen het einde van het derde kwartaal van 2012 werd duidelijk dat het aandeel Apple te zwaar werd. Want op de beurs geldt zwaartekracht net zo goed. Er is meer geld nodig om duurdere prijzen tot stand te laten komen.

Maar omgekeerd is dat niet zo. Wie vandaag aan 100 kocht kan zonder enige belemmering morgen aan een lagere prijs verkopen. Bovendien kunnen beurskoersen veel sneller dalen dan ze stijgen.

Het zou mij hier te ver brengen maar de volgende eenvoudige vraag kan al duidelijk maken dat op de beurs vraag en aanbod de plak zwaaien en het onderliggende bedrijf maar een stukje van de puzzel in de waardering is. Als het voor iedereen duidelijk is dat AAPL een goed aandeel is, en iedereen heeft er gekocht, wie zal dan een nog hogere prijs bieden.

Dat werd statistisch duidelijk in de dagelijkse vraag en het daar tegenovergestelde aanbod (zie grafiek – de rode heuvel vlak voor AAPL z’n top bereikte).

Grafiek aandeel Apple

Hoe doe je het dan wel?

Je kunt het bedrijf, en wat het in petto heeft, gaan analyseren. Maar dat kost je tijd en moeite en zoals gezegd, levert het je slechts een stukje van de puzzel.

Volg je even mee op de grafiek? Van op de top in september 2012 tot op de bodem van april 2013 werden zo’n 2,87 miljard aandelen verhandeld. Van Apple bestaan er slechts 938,65 miljoen en zo goed als allemaal, 938,30 miljoen daarvan om precies te zijn, zijn vrij verhandelbaar.

Een aandeel is ook altijd eigendom van iemand. We kopen trouwens geen aandelen van het bedrijf maar van andere aandeelhouders. Dat betekent dat alle aandelen op de bodem van april 2013 voor een groot deel verlieslatend zijn. Het kan uiteraard dat iemand ze voor de top aan een nog lagere prijs kocht, maar dat zal lang niet het geval zijn voor veel van die aandelen.

Tussen het rode en groene lijntje op de grafiek zie je dat het aandeel AAPL zijwaarts begint te bewegen. Rekenen we vanaf de bewuste bodem dan zien we dat er ondertussen 594.963.929 aandelen werden verhandeld. Het is dus nog steeds mogelijk dat aan een flink deel van de aandelen verlies vasthangt. Naarmate aandelen worden verhandeld neemt de kans toe dat die van de handen van iemand met een herinnering aan die pijnlijke daling, overgaan in de handen van iemand die nooit last heeft gehad van die daling.

De toekomst voorspellen?

Dat kunnen we niet. Maar voldoende mensen in de financiële industrie kunnen u die garantie wel geven . Aan het huidige tempo van gemiddeld 14.642.600 aandelen die per dag worden verhandeld, en genomen dat alle aandelen daardoor van handen zijn veranderd en de batterij van pijn daardoor is leeg gelopen, zou tegen 15 juli alle pijn geleden kunnen zijn. Dat betekent dat elke stijging als we die datum naderen de aanzet kan zijn voor een remonte van AAPL. De zone 390 tot 463 is de zone waar AAPL door moet om alle pijn van zich af te schudden.

Bovendien zien we in deze horizontale herstelfase een overgang naar een toenemende vraag die voorlopig nog niet opgewassen is tegen de liquidatie (de groene pieken). Als we naar de individuele transacties op het aandeel kijken en wat het gedrag is van bots op dit aandeel (beide niet zichtbaar op de grafiek), dan zien we ook daar accumulatie door grotere spelers (aandelen worden daarbij verzameld door een minderheid).

Kopen dus?

Geduld is hier de boodschap. Dit is maar een mogelijk scenario en tot nader order niet meer dan dat. Maar tegenwoordig hebben we alle technologisch gereedschap om hier op in te spelen. Je kunt op dalende dagen wat calls kopen of, wie nog niets wil ondernemen zonder dat het proces zich kristalliseert, kan een wachtorder plaatsen boven het rode kanaallijntje (463) of zelfs iets lager.

Daalt de koers nog, dan kun je die limiet mee verlagen. Je aandelen worden dan enkel gekocht op een stijging. Je reageert op die manier op een bestaande stijging in plaats van te anticiperen op een mogelijke.

Feit is dat ik het aandeel richting half juli met arendsogen in de gaten hou en indien een stijging zich inzet meteen ook stevig instap. Vergeet hierbij nooit je verlies te nemen indien nodig. Onder de 420 blaas ik persoonlijk het ganse scenario af. Ook hoeveel je riskeert ten opzichte van je totale portefeuille is belangrijk voor lange termijn winstgevendheid. Daartoe bestaat er op ChartMill een rekenmachine.

Laatste aanpassing: 12/06/2013