Monest.NET | De Standaard - Goud snijdt hout?

De Standaard - Goud snijdt hout?

Hoe moet het verder met goud? Kan de financiële industrie ons hier een antwoord op formuleren? En wat doet de tegendraadse belegger in deze situatie? Op de beurs is het in elk geval de kunst om daar te gaan waar het het minst druk is, meent Dirk Vandycke van Monest.

Op 11 januari 2012, een goeie twee jaar geleden dus, schreef ik in deze krant en in niet mis te verstane woorden, waarom goud niet de plaats was waar je toen met je geld wou (blijven) zitten. Spijts de hausse tot dan toe, de massale positief verwoorde mediabelangstelling en de vele aanbevelingen om goud of daaraan gerelateerde producten te kopen. Het artikel en mijn argumenten kunt u nog steeds hier nalezen.

Ondertussen staan we losweg 30% lager. Wie toen op mijn aanraden short ging op het edelmetaal heeft er ongetwijfeld goed aan verdiend. Alsik, Hadik en Zouik, ongetwijfeld de drie bekendste beleggers ter de wereld, weten er alles van.

Hoe moet het nu verder met goud? Ik weet het alvast niet. Evenmin als ik weet welke aandelen morgen, volgende week of volgende maand gaan stijgen. Best wel vervelend, als je een belegger bent. Gelukkig hebben we een financiële industrie die net dat voor ons oplost. Even kijken of zij ons kunnen helpen.

Goud moet omlaag

Toen ik’s lands grootste en meest vooraanstaande financiële blad twee weken geleden zag titelen dat goud in 2014 nog 11% lager gaat, leek het moment aangebroken om goud opnieuw onder de loep te nemen. Niet alleen weten die mensen blijkbaar dat goud zal dalen, ze lijken bovendien ook nog eens te weten dat dat met 11% zal gebeuren. Niet met 15%. Ook niet met 7%.

Helaas, zo lees ik verder in het desbetreffende artikel, vangen ze wel signalen op dat de markt aan het stabiliseren is. Bovendien zal er veel afhangen van hoe sterk de vraag naar goud de komende maanden is maar is het waarschijnlijker dat, gezien de goudmijnbedrijven gebukt gaan onder de lage prijzen en hierdoor hun productie zullen terugschroeven, de voorraden zullen slinken en goud terug in waarde kan stijgen.

Desondanks gaan we toch 11% lager maar bieden de lage prijzen dan toch weer kansen. Glashelder als je het mij vraagt. Ik wou dat ik kon.

Vergeef mij bovenstaand cynisme. Dergelijke koppen krijgen meteen mijn aandacht maar wel om een heel andere reden dan de analyse die erachter schuilt. Zolang de media en de financiële wereld feitelijke vaststellingen doet is er geen vuiltje aan de lucht. Ok, sommige doen dat nooit. Maar van zodra ze voorspellingen beginnen doen in de richting die voor iedereen op dat moment duidelijk is, wordt het gevaarlijk. Vaak zijn het ideale knipperlichten ter aankondiging van nakende toppen en bodems.

Een andere kanaal, een druk bezochte beurswebsite, die gedurende de ganse daling goud agressief bleef aanraden, pakte vorige week dan plots uit met het bericht dat het niet verstandig is om in goud te beleggen. Ze sleepten er zowaar een hoofddocent economie bij. Niet zomaar een docent dus. Goud, zo schrijft men, heeft trouwens toch geen economisch nut. Alsof het dat dan wel had als de prijs ervan veel hoger noteerde? Bizarre argumentatie.

Al goed. Dit lijkt een gelijkaardig voorbeeld aan het krantenartikel, maar het gaat toch nog een stapje verder. Er is hier namelijk sprake van het feit dat de laatste hardnekkige volhouders beginnen twijfelen. Vergeet niet dat we enkele jaren terug elke dag te horen kregen, waar we maar wilden luisteren, dat wie niet zijn ganse hebben en houden in goud stak, een vogel voor de kat was. Geld, zo schreven velen, zou zelfs waardeloos worden!

Tegendraads loont

U bent mogelijks ooit naar de kust gereden op een drukke zomerdag. Gereden is dan een groot woord. Als ik op zo’n dag van mijn stek in Oostende naar het binnenland rij, Brugge is al ver genoeg, dan heb ik een lege autostrade voor mij alleen terwijl ik langs de file auto’s rij die in de andere richting staan aan te schuiven. Het behoeft geen betoog dat je op zo’n moment het gevoel krijgt aan de ‘juiste’ kant te zitten.

Bij beleggen is het net eender. Wie doet wat iedereen doet, krijgt wat iedereen krijgt. Soms is dat goed. Als en zolang alles ook goed gaat. Want aandelen zijn zoals brandende lucifers. Wie ze laatst vast heeft, brandt de vingers. Het is ook op de beurs de kunst aan de minst drukke kant van de weg te zitten.

Simpele systeemdynamica stelt immers dat het voor elk systeem minder moeite vergt om de kleinste groep gelijk te geven ten koste van de grootste groep. Het is voor zo’n systeem simpelweg het pad van de minste weerstand. Of nog, de winst van de kleinste groep kan makkelijker betaald worden met de verliezen van de grootste groep dan andersom.

Let wel degene die twee jaar tegen de trend in roepen dat goud veel duurder moet worden zullen ooit wel gelijk krijgen. Zelfs een kapotte (analoge) klok toont tweemaal per dag het juiste uur. De vraag is of je op de beurs handelt om gelijk te krijgen dan wel om er geld te verdienen. Want beide gaan veelal niet samen.

En dus?

Terug naar goud. We nemen als gerelateerd fonds GDX. Een goudmijn ETF. Maar hetzelfde verhaal gaat op voor GLD en de vele andere aan goud gerelateerde producten. We zien op onderstaande grafiek dat de glijdende gemiddelden (de rode en blauwe lijn) vlakker beginnen lopen en in de buurt van de koers komen. Eenmaal daarboven zal iedereen zeggen dat de trend gekeerd is, wat voor meer kopersappetijt kan zorgen.

Ook zien ook dat de relatieve sterkte van GDX ons twee groene oplevingen in een rood landschap laat zien. Dit zijn de spreekwoordelijke eerste groene blaadjes in een verschroeid landschap. Het vertelt ons dat op die momenten goud al sterker presteerde dan heel wat andere zaken op de beurs. Tot slot zien we ook dat de prijs zelf gewoon aan het uitbodemen is gegaan. Dat is, horizontaal, in plaats van omlaag.

Conclusie

Dit is een plaatje dat mij en mijn vrienden op Monest bevalt. Want wij raadden onze leden op 15 januari aan om in te stappen en op 17 januari alweer om de positie te vergroten met een tweede aankoop.

Vergeet niet dat tegendraads zijn niet zomaar kan. Je hebt duidelijke aanwijzingen nodig dat een keerpunt waarschijnlijk wordt. In dit geval is dit de financiële experts die beginnen keren na twee jaar ongelijk te hebben gekregen, alsook het feit dat de media dit bestendigt en dat voorspellingen uit de grond schieten in de richting van de voor iedereen ondertussen duidelijk bestaande, in dit geval neerwaartse, trend.

Je hoeft niet meteen te handelen. Je kunt dan wachten tot de omkeer zich inzet vooraleer kordaat te handelen. Dat deed ik ook met Apple en Facebook in deze krant. Als je dan hoort zeggen dat het een slecht idee is, of beter nog ‘maar om een tijdelijke heropleving’ gaat, moet dit koren op de molen zijn van de tegendraadse belegger.

Je kunt rustig GDX volgen met een buy stop terwijl het wat lager gaat. Dit is een voorwaardelijk order dat pas zal worden uitgevoerd als de koers terug begint te stijgen. Zo koop je op een tijdelijke daling in wat misschien een stevige trend wordt. Eenmaal het aandeel in je bezit laat je het bewaken door een automatisch verkooporder dat je onder de koers mee naar boven optrekt terwijl die stijgt. De details van hoe we dit allemaal vorm geven kun je op onze website vinden onder signalen. Ook voor wie deze paragraaf chinees klinkt, is er aan het juiste adres.

Vergeet nooit dat er geen slechte tijden op de beurs bestaan. Enkel een slechte voorbereiding. Als GDX bijvoorbeeld zijn laagterecord zou breken dan is shortselling terug aan de orde. Voorlopig is GDX onschuldig, want we zitten op winst, tot het tegendeel bewezen is.

Laatste aanpassing: 25/01/2014