Monest.NET | Ook op zoek naar het perfecte koerspatroon?

Ook op zoek naar het perfecte koerspatroon?

“Erik vindt dé perfecte uitbraak op een grafiek en maakt zich klaar om in te stappen.  Hij zet zijn volle portefeuille en hoop in op deze kandidaat.  Immers: de setup ziet er PERFECT uit, dus de uitkomst is verzekerd.  Een tijdje later breekt het aandeel uit … om vervolgens terug te keren.  Erik voelt zich bedrogen.  Technische analyse werkt niet, besluit hij en hij geeft het gefrustreerd op.”

Wiskundige data-punten of menselijk gedrag?

Door de komst van elektronische handel is de link met de echte beursvloer (waar je mensen kon zien reageren, handelen, panikeren en juichen) zoek geraakt.  Hierdoor is bij sommigen een sterke indruk ontstaan dat koersgrafieken gewoon datapunten zijn waarop we eventjes magische formules kunnen gaan loslaten.  Als we maar op zoek gaat naar hét perfecte patroon of de perfecte indicator, dan is dat  pre-pensioen op ons exotisch eiland geregeld.  Niets is echter minder waar.  Achter elke prijsvorming die je ziet op een grafiek zit namelijk een strijd van meningen, opinies, gevoelens en indrukken van zowel kopers als verkopers verscholen. TA is dus ALLESBEHALVE een exacte wetenschap!  Het is WEL een meetinstrument dat je kan inschakelen om een beredeneerde inschatting te maken over de perceptie van kopers en verkopers.

Standalone of als tool in een volledige aanpak?

De zoektocht naar het perfecte patroon, wordt sterk gevoed door allerlei beleggingsservices die - aan de hand van de meest innovatieve indicatoren - een optimale instap garanderen.  Echter: de INSTAP of ENTRY is de minst bepalende factor voor succes op lange termijn (dit geldt ook bij fundamentele analyse!!).  Het probleem dat je hier merkt is dat technische analyse wordt opgevat als STANDALONE TOOL, terwijl het een meetinstrument is dat enkel nut heeft als het wordt gecombineerd met andere elementen (zoals een uitgekiend risicobeheer).

Ingeschatte samenhang van de verschillende elementen van een strategie met het resultaat op lange termijn …

Instappunt (waar kopen?): 5%
Uitstappunt (waar verkopen?): 15%
Risicobeheer: 30%
Zelfkennis, emotionele controle, kennis van psychologie: 50%

Ik moet ALTIJD juist zitten!

Laat ons eerlijk zijn … wie is er ECHT een geweldige belegger?  Iemand die eens “geluk” heeft gehad met het doen van een belegging en die hier op café over loopt op te scheppen?  Of iemand die jaar in/uit consistent winstgevend is en zijn verliezen kan beperken in moeilijke tijden?  Echte beleggerscompetenties komen namelijk pas bovendrijven na het doen van honderden trades!  Het “toeval” houdt namelijk op na jaren consistentie want wie kan dan nog zeggen dat het over puur geluk gaat?  Bij Monest zijn we dus niet geïnteresseerd in INDIVIDUELE aandelen of afzonderlijke beleggingen op zich - die zeggen zeer weinig - noch in het opscheppen hierover op café … maar WEL in strategieën om risico te beheersen of minder emotionele fouten te maken tijdens het uitvoeren van een strategie.

Vaak zien we dat mensen ontzettend veel belang hechten aan het instappatroon - ze gooien er vaak (net als Erik in dit voorbeeld) hun hele inboedel tegenaan!  Dit wil eigenlijk zeggen dat ze er stiekem VAN OVERTUIGD ZIJN dat het maken van een perfecte analyse ook daadwerkelijk ALTIJD zal leiden tot een PERFECT RESULTAAT.  Niets is opnieuw minder waar (opnieuw: dit geldt ook voor fundamentele beleggers!).  Als we kijken naar technische patronen dan merken we dat het overgrote merendeel ervan mislukt.  Inderdaad … MISLUKT!  Zeker 6 of 7 van de 10 beleggingen die ik persoonlijk doe in mijn eigen portefeuille lopen niet goed af.  Niks, nada, rien! Toch slaag ik erin om slechts met 3/10 winnaars winst te maken !

Hier is echter een logische verklaring voor.  Een technisch patroon (bv: een nakende uitbraak) vertelt ons namelijk ENKEL dat kopers agressiever worden (higher lows) en de prijzen steeds maar opdrijven.  Het kan ons ook zeggen dat er steeds maar minder verkopers opdagen die geneigd zijn om hun aandelen van de hand te doen.  Eens dit gebeurt kan er inderdaad een uitbraak volgen waarbij - door een tijdelijke overrompeling van de vraag - een snelle reactie kan optreden. Echter: dit patroon bezorgt ons enkel een STATISTISCH VOORDEEL dat pas kan komen bovendrijven na tientallen, honderden beleggingen.  We kunnen er namelijk bij elke afzonderlijke belegging NOOIT zeker van zijn of de kopers / verkopers deze HYPOTHESE ook zullen bevestigen door DAADWERKELIJK in de markt te gaan stappen!  Think about it => wie kan namelijk exact voorspellen dat tante Jos of investeringsfonds Y in de markt zal stappen??

Begrijp je dus goed wat we je hier willen uitleggen?  Technische analyse gaat dus echt ENKEL MAAR over het meten (en niet over het voorspellen) van de perceptie van kopers en verkopers over de waarde van een bepaald aandeel.  Dit meten resulteert dus enkel in een hypothese over hoe de markt kan gaan reageren na het vormen van zo’n patroon.  Het is dus schrijnend om te merken hoeveel beleggers het meeste van hun tijd blijven steken in het zoeken naar hét perfecte koerspatroon.

Hopelijk hebben we je met dit artikel kunnen overtuigen om af te stappen van enkele serieuze misvattingen rond het inschakelen van technische analyse.  Technische analyse bezorgt ons enkel een soort van statistisch voordeel (op LANGE termijn), maar kan ons nooit iets ‘beloven’ op het vlak van de individuele belegging.  Daarom dienen we ook nog andere elementen op te nemen in onze aanpak zoals een uitgekiend risicobeheer!

Dus:

  • TA gaat over meten, niet over voorspellen
  • Er is geen verband tussen de perfectie van een patroon en de latere uitkomst
  • We weten nooit wie er in de markt komt stappen bij elke individuele belegging om onze hypothese te bevestigen
  • De meeste TA- patronen mislukken, maar je kan er op lange termijn wel geld uit puren
  • Loop niet te zeuren over de uitkomst van een individuele trade … wat telt bij TA is een statistisch voordeel op lange termijn
  • TA staat dus nooit alleen - combineer dit ALTIJD met risicobeheer en een duidelijk plan.

Wil je ook het fijne weten van consistent beleggen?  Abonneer je dan nu op onze Monest Signalen met een sterk educatieve toets!

Michel Lahaye
Psycholoog & Belegger

Laatste aanpassing: 14/04/2014