Welkom beste belegger!
Log in / Registreer een nieuw account

[Amazon] Technical Analysis Using Multiple Timeframes


Nu Bestellen:

Brian Shannon mag dan niet wereldberoemd zijn maar hij heeft een alvast indrukwekkend palmares in de financiële wereld opgebouwd, en met z’n blog (*) en videoanalyses (terug te vinden op youtube.com, alphatrends.net en wallstrip.com) slaat hij spijkers met koppen.
Hij debuteert met dit boek ook als auteur maar valt alvast niet onder de noemer ‘wie het kan doet het, wie het niet kan geeft er les over’. Zijn primaire bezigheid is die van een full time trader.
De auteur mag dan vooral een korte termijn actieterrein hebben, z’n oriëntatie focust hij op het gebruik van verschillende tijdsframes en het belang daarvan steekt hij in dit boek niet onder stoelen of banken.
Sta mij toe meteen komaf te maken met de twee minpunten van dit boek alvorens het de hemel in te prijzen. Ten eerste is de bladspiegel en indeling/layout van de tekst erbarmelijk. Het boek lijkt soms één lange paragraaf waar de structuur niet altijd duidelijk is. Ten tweede, en als gevolg daarvan, herhaalt de auteur zichzelf soms.

Het boek is echter een kanjer als je het op inhoud taxeert. Rode draad doorheen het boek is de opeenvolging van de vier fases die aandelen doorheen de tijd doormaken, te weten:

  1. Accumulatie
  2. Markup
  3. Distributie
  4. Decline

Hierbij gaat een consolidatiefase altijd de trendfases afwisselen.
Shannon maakt een heel goede beurt in het aanbrengen van verschillende participanten in een financiële markt en de dynamiek die daaruit ontstaat.
Hij wijst op de klassieke fouten die ontspringen uit een gebrek aan discipline en zet tevens het verschil tussen anticiperen en reageren goed in de verf.
Het boek brengt verschillende uitstekende inzichten aan zoals de structurele verschillen tussen een stijgende dan wel een dalende markt. Om er eentje te noemen: een stijgende markt heeft steeds meer geld nodig als zuurstof terwijl dit niet het geval is voor een dalende markt.

Een andere even eenvoudig als briljante observatie is het feit dat hogere toppen en hogere bodems eigen zijn aan een stijgende trend (en omgekeerd lagere toppen en bodems voor een dalende trend) en daardoor de grootste afstand in de stijgingen (dalingen) wordt afgelegd. Zo komt de auteur tot het vertrouwen dat hij heeft in het trendvolgende karakter van zijn aanpak.
Ook z’n inzichten in het gebruik van gemiddelden en de relatie tussen verschillende gemiddelden zijn vooruitstrevend te noemen.
Bij momenten doet het boek en de ideeën erin denken aan het werk van Stan Weinstein (**) (ondertussen een klassieker te noemen). Maar dit boek is op z’n minst een zeer goede en tegelijk verrijkende synopsis ervan. Must read!