Welkom beste belegger!
Log in / Registreer een nieuw account

Come into My Trading Room


Nu Bestellen:

Dr. Alexander Elder ziet traden als volgt: “You can be free. You can live and work anywhere in the world. You can be independent from routine and not answer to anybody ..." Makkelijk praten natuurlijk als je (bij een bezoekje aan z"n website www.elder.com ) ziet dat de man 300 dollar per uur (!) vraagt voor z"n consultaties. Voor dat geld mag je dan wel je eigen grafiekje meenemen. En, je kunt ook per 5 minuten betalen! Wij hebben het betere idee gehad om "s mans ideeën te gaan kopen in de 2 boeken die hij schreef (in 1993 en 2002) . Voor dat geld heb je een klare kijk op wat de man predikt tijdens z"n consultaties, waarvan je met moeite dan 20 minuten zou kunnen betalen (met datzelfde geld). In ruil heb je twee prima naslagwerken over hoe het brein van een succesvol trader én psychiater (want dat is hij ook) werkt. En dat hij succes heeft, mag blijken uit het feit dat z"n boeken alleen al in meer dan negen talen zijn uitgebracht.

We hebben het over:

Trading for a Living (1993)

Come into my Trading Room (2002)

Beide boeken overlappen elkaar evenwel licht, maar zijn – naar onze bescheiden mening – eerste klasse werken voor zowel beginners als gevorderden. De boeken bespreken de 3 M"s van beleggen/traden: Money (management), Method en Mind. Money ken je, Mind zijn de emoties en Method slaat op meten (of technische analyse tot daar aan toe). Method is echter ook (en vooral) een pleidooi voor systematisch handelen (waarvan automatische trading systemen het summum zijn). Verbaast het je nog dat we de boeken goed vinden?

Opmerking: dat Money management veel meer is dan het verdelen van je geld in schijfjes, bewezen anderen vóór ons.

Naast de psychologie en het Money management gedeelte (waarin we ons toch in één aspect niet volledig kunnen vinden), bespreekt de eerbiedwaardige dokter ook verschillende klassieke indicatoren en vooral, en dat is het belangrijkste, hoe men ze goed gebruikt en interpreteert (de meeste indicatoren worden immers oppervlakkig bestudeerd en daardoor soms op de meest extreme manieren misbruikt). Daarnaast beschrijft hij eigen indicatoren die hij ontwierp en die vandaag de dag wijdverspreid worden gebruikt (en zelfs in trading softwarepakketten zijn opgenomen). Alleen al de achterliggende logica en het tot stand komen van deze indicatoren maakt de boeken het lezen waard. Enkele van de meest fascinerende indicatoren zijn chandelier exit , elder ray , force index , market thermometer , safezone stop, …

Verder bespreekt hij in z"n methodiek hoe hij op verschillende tijdsintervallen een koersgrafiek gaat analyseren. Dit doopte hij triple-screen trading (3 schermen voor 3 verschillende tijdsintervallen). Geniaal hoe hij deze 3 tijdsintervallen combineert om juist die trades met een hogere waarschijnlijkheid op succes te weerhouden. Beide boeken worden ook vergezeld van een studiegids met oefeningen. Ook hier weer iets wat we graag zien. Want ook al is de bedoeling van al deze literatuur goed, toch wil ik nog even herhalen dat de bedoeling een sturende functie is die na-apen niet wil aanmoedigen. ZELF nadenken en ZELF de handen uit de mouwen steken.