Welkom beste belegger!
Log in / Registreer een nieuw account

Invest Like a Shark


Nu Bestellen:

Het leven bestaat voor 5% uit wat op ons afkomt en voor 95% uit hoe wij daarop reageren. James ‘RevShark’ DePorre is daar het levende bewijs van.

De man, eens een succesvol advocaat, verloor zijn gehoor en daarmee zijn job, zijn bestaansmiddelen, zijn eigendommen en zijn relatie om te stranden in een sociaal isolement afgebakend door een muur van stilte.
In het internet, dat toen nog in de kinderschoenen stond, zag hij de mogelijkheid om te communiceren met de buitenwereld. Wat hem daarmee niet uit zijn penibele financiële situatie haalde.

Daar kwam verandering toen hij in aanraking kwam met de beurs en er z’n laatste centen besloot aan te wagen, terwijl hij van de voorlopers van wat we nu kennen als beleggersfora en messageboards z’n biotoop maakte.
Z’n verhaal is er een van een ware kruistocht tegen de heersende lange termijn ‘buy and hold’ visie van Wall Street terwijl hij zich ontpopt als een waar beurswonder en mentor van vele bezoekers van de messageboards die hij frequenteert.

In z’n poging om de verschillend tussen individuele beleggers en institutionele beleggers te benadrukken als een opportuniteit gebruikt hij de metafoor van haaien en walvissen.
Grote institutionele partijen zijn voor hem walvissen die zich traag en log voortbewegen en zich niet van slag laten brengen. Hen rest niets anders dan een lange termijn buy and hold strategie waarbij niet het maken van winst centraal staat maar enkel het beter presteren dan de andere walvissen. Verlies voor hen evenzeer een optie. Als het maar minder is dan de concurrenten.

Individuele beleggers kunnen zich van hun beweeglijkheid en snelheid bedienen om zich te onderscheiden van walvissen. Het ergste dat je volgens de auteur als individuele belegger kunt doen, en bijna aan garantie vormt op middelmatige resultaten, is walvissen nabootsen. Zelf een kleine walvis proberen zijn.  Het is onmogelijk Wall Street te verslaan in z’n eigen spel en absurd te denken dat je consistent institutionelen de loef zou kunnen afsteken. Institutionelen die een leger analisten hebben en een oorlogskas waarbij onze portefeuille een druppel op een hete plaat lijkt.

Haaien moeten het hebben van hun bijzondere eigenschappen: snelheid, agressiviteit, risicoschuwheid, reactiviteit en het feit dat ze altijd in beweging blijven en hun prooien stalken.
Het hoeft weinig betoog dat de auteur dan ook kordaat afraadt om zich als individuele kleine belegger te gaan baseren op fundamentele gegevens en al zeker niet van bigcaps die door institutionelen met man en macht worden binnenste buiten gekeerd.

Grafieken daarentegen hebben belangrijke voordelen. Ze schetsen de psychologie van kleine marktspelers en verraden het gedrag van de grote spelers.
Belangrijke kenmerken van de ‘shark investment’ methodologie zijn een streng money management en het constant op zoek gaan naar momentum plays. De auteur hamert zeer sterk op het feit dat geld in beweging moet blijven.
Ook agressiviteit is een onontbeerlijk sleutel tot het succes van de individuele belegger. Als je goed zit dan mag je niet aarzelen en moet je snel grote stukken uit je prooi scheuren. Mogelijks moet je daarvoor een tijd rond je prooi cirkelen en verschillende ‘proefhapjes’ nemen.

Averaging in - in tegenstelling tot averaging down - en de biezen pakken bij de minste onraad maken het geheel af.

Een uitzonderlijk boek, zeker het lezen waard is. Zelfs meer dan dat.
Voor wie zich afvraagt hoe het de auteur nu gaat: hij is een bekend marktadviseur, asset manager, regelmatig te gast bij Jim Cramer (theStreet.com), schrijver voor RealMoney.com, gelukkig getrouwd, vader van drie en kan hij terug horen na een experimentele cutting-edge behandeling!

Iedere tegenslag op korte termijn is de basis voor een opportuniteit op lange termijn.