Welkom beste belegger!
Log in / Registreer een nieuw account

The Little Book of Behavioral Investing


Nu Bestellen:

Neem even tijd om op volgende vragen te antwoorden voor je verder leest. Schrijf je antwoorden op. Probeer niet te lang na te denken en schrijf vooral op wat het eerste antwoord is dat in je opkomt.

1. Een appel en een peer kosten samen €1,10. De appel kost €1,00 meer dan de peer. Hoeveel kost de peer?
2. Het kost 5 machines 5 minuten om 5 producten te maken. Hoelang doen 100 machines over 100 producten?
3. Onkruid verdubbeld elke dag in de oppervlakte dat het bedekt. Als het 48 dagen duurt om een veld te bedekken, hoe lang duurt het om de helft van dat veld te bedekken?

Als u snel heeft geantwoord dan is de kans niet onbestaand dat u tot onderstaande antwoorden kwam:

1. €0,10
2. 100 minuten
3. 24 dagen

Dit is wat buikgevoel het merendeel onder ons ingeeft.
De correcte antwoorden zijn echter:

1. €0,05
2. 5 minuten
3. 47 dagen

Niet alles of geen enkel antwoord juist? Maak je geen zorgen. Maar dan is dit boek waarschijnlijk nuttige lectuur voor u. Slechts 17% van de 3500 ondervraagden had alle antwoorden goed. 33% had geen enkel antwoord goed. En zelfs bij de MIT-studenten onder hen had slechts 48% alle antwoorden goed.

Deze test bewijst duidelijk dat ons emotioneel denken zich prominent laat gelden over ons logisch denken dat zich in de biologische evolutie van onze soort pas later ontwikkelde.
Het aantal foute antwoorden correleert  met de mate waarin dit overgewicht voor emotioneel denken zich bij ieder van ons manifesteert en de mate waarin we zijn blootgesteld aan ‘behavioral biases’.
Maar er is meer. Neuropsychologen hebben kunnen aantonen dat ons rationeel en logisch systeem niet kan functioneren zonder het emotionele systeem dat rechtstreeks in verband staat met dat deel van onze hersenen (de amygdala) dat instaat voor gevoelens zoals angst en de inschatting van risico.

Alle bekende en overvloedig beschreven biases en fouten komen in het boek aan bod, zoals daar zijn:

- Overconfidence Bias
- Illusion of Control
- Hindsight Bias
- Over-optimism
- Confirmatory Bias

Maar ook minder bekende:
- Self-serving Bias
- Self-attribution Bias
- Action Bias
..

Op dat vlak is het boek er dertien in een dozijn. Waar het boek echter goed in slaagt is de verbanden te leggen tussen deze defecten in ons denken.
Bovendien bespreekt de auteur, James Montier, op het einde van elk van de zestien korte hoofdstukjes hulpmiddelen om het hoofd te bieden aan de beschreven effecten en de parten die ze ons spelen.
Dit boek komt in elk geval niet in mijn top tien terecht en is, ondanks het feit dat het deel uitmaakt van de ondertussen populaire ‘Little Book, Big Profits’ serie, zeker geen hoogvlieger in deze reeks, waarvan de piloot-aflevering(*) nog steeds een ongeëvenaard succes was.

Ik sluit deze bespreking af met nog een brain-teaser uit het boekje:

- Op elke kaart van een stapel staan respectievelijk een letter en een cijfer op beide zijden.
- Er worden 4 kaarten van de stapel getrokken: E, 4, K en 7.
- Er wordt beweerd dat een kaart met een E op de ene kant altijd een 4 op de andere kant heeft staan.

Gevraagd wordt welke kaarten je zou omdraaien om het tegendeel te bewijzen.
Het antwoord is de kaarten E en 7. Toch antwoord 95% van de ondervraagde fondsbeheerders E en 4. Als je dit ook dacht en wil weten waarom je verkeerd bent dan weet je welk boek je moet lezen.

(*) De international bestseller “The Little Book That Beats The Market” door Joel GreenBlatt.