Welkom beste belegger!
Log in / Registreer een nieuw account

The Perfect Stock


Nu Bestellen:

Weinig indrukwekkend zijn vaak de boeken die onbekende auteurs, noodgedwongen, moeten uitbrengen bij een onbekende uitgeverij.
Die auteurs die daarmee toch een opmerkelijke prestatie leveren zijn dun gezaaid en gaan aan het grote publiek dan nog soms onopgemerkt voorbij.
Net zoals met ruwe diamanten geldt: ze zijn zeldzaam, maar ze bestaan.

Als Brad Koteshwar bovendien een uitgeverij moet gaan zoeken die zich al zeker niet in beursliteratuur profileert, en dan ook nog eens zijn werk onder de noemer ‘fictie’ gaat onderbrengen om de hand die hem voedt niet te bijten, dan is de kans al heel klein dat het boek gaat opvallen.

Maar als het boek desondanks alles toch opduikt in mijn Amazon aanbevelingen, dan is daar mogelijks wel iets interessants te lezen, zo dacht ik.
En mijn vermoeden bleek gegrond.

De auteur gaat aan de hand van een zogenaamde fictieve case(†), uitleggen welke verschillende marktpartijen meespelen in het opzetten en uitspelen van het eeuwige spel van accumulatie en distributie als de getijden van een financiële oceaan.
De insider, de institutioneel, de pooloperator, de broker, de outsider, de gokker, de veteraan trader, de shorter … allemaal passeren ze de revue en worden ze in hun acties, motieven en psychologisch profiel doorgelicht.
De hoofdstukken over de ‘speculator’ halen trouwens flink uit naar de financiële industrie die inspeelt op de menselijke emoties, hebzucht en de  belofte van rijkdom.
De reden ook waarom steeds weer nieuw geld naar de markten vloeit en zal vloeien.

Maar tegelijk vatten deze hoofdstukken, als geen ander boek, de essentie samen van de werking van een financiële markt en de emoties en drijfveren van alle deelnemende partijen.
Doorheen het boek gaat de auteur ook zijn eigen weg van vallen en opstaan beschrijven en de leercurve die hijzelf beklom in het leren geld verdienen op de beurs.
Hij schuwt het daarbij niet z’n eigen zwakheden aan te kaarten en z’n innerlijke demonen op te sommen waartegen hij heeft moeten vechten. Demonen die menig lezer niet onbekend zullen zijn.

Dit boek, geschreven door een ‘low profile’ Wall Street insider is een boek vol herkenning en verbazing dat in enkele dagen vlotjes wegleest.
Herkenning, omdat iedere lezer zich ongetwijfeld in minstens één profiel zal herkennen en er bijgevolg zeker iets over zichzelf uit kan leren.
Herkenning is immers een eerste noodzakelijke stap in de ontwikkeling van zelfkennis en onontbeerlijk voor de start van een leerproces.
Verbazing bij de lezer die zal vaststellen dat er partijen in de markt zijn die zowat perfect het omgekeerde doen als hem/haar.
Het is belangrijk in te zien wat de motieven zijn van deze partijen en hoe ze zich vooral op twee punten zeer goed onderscheiden van de anderen: geduld en dosering.
Het boek werd reeds in 2004 gepubliceerd maar heeft een tijdloos karakter.

Ondanks het feit  dat het boek een case behandelt en een onderzoeksverhaal beschrijft, is het doorspekt van momenten waarin de auteur z’n gedachten de vrije loop laat.
Mijmeringen boordevol onbetaalbare informatie voor de beginnende zowel als voor de gevorderde belegger.
Zo stelt, bijvoorbeeld, de auteur op een bepaald moment dat het verschil tussen winnaars en verliezers op de beurs gemeten kan worden aan de grootte van hun verliezen.
Een ‘must read’ voor iedereen die nog steeds niet vol overtuigd is van het feit dat minder, meer is op de beurs en dat de enige struikelblok op weg naar ons succes wijzelf zijn.
Hoe minder je overtuigd bent van het nut van dit boek hoe waarschijnlijker je dit boek wellicht moet lezen en herlezen.

(†) Op basis het aandeel TASR dat van 5 naar 350 koerste in 52 weken.